V Číne slúžila goji ako platidlo a dodnes sa tam kustovnici hovorí červený diamant alebo ovocie nesmrteľnosti. Jej priaznivé účinky na ľudský organizmus preverili skúsenosti stáročí v tradičnej čínskej medicíne. Tibetskí mnísi vyrábajú svoj elixír zdravia a dlhovekosti z goji do dnes.
Goji - kustovnica čínska sa pestuje v oblasti čínskej provincie Ningxia, svetovo preslávená tými najkvalitnejšími plodmi goji na svete. Sušené bobule kustovnice čínskej majú tmavo červenú farbu a chutia asi tak, ako keď sa skombinujú brusnice, čerešne a šípky.
Kustovnica čínska je asi 150 cm vysoký krík s oranžovými plodmi a rastie od subtrópov až po Himaláje v juhovýchodnej Ázii. Pôda, na ktorej sa rastlinám darí, je bohatá na minerály , veľa riek a potôčikov v okolí, naviac zabezpečuje úrode veľké množstvo ďalších látok, ktoré sú prospešné pre ľudské telo. Plody kustovnice sú veľmi mäkké, preto sa pri ich česaní musí postupovať opatrne, aby sa zabránilo nadmernému stláčaniu plodov. Bobule sa potom nechajú vysušiť v tieni. V provincii Ningxia sa v okolí kríkov kustovnice čínskej nepestujú žiadne iné rastliny, preto sú plody goji chránené pred nákazami, ktorými trpí vegetácia v iných krajinách.
Nutričné hodnoty na 100 g
Energia: 1500 kJ / 358 kcal
Tuky: 1,1 g – z toho nasýtené mastné kyseliny 0,5 g
Sacharidy: 70 g – z toho cukry 44 g
Vláknina: 2 g
Bielkoviny: 14 g
Soľ: 0 g
Ideálna denná konzumácia je 10 až 20 g sušených plodov.
Goji sa dá, ako aj iné ovocné plody, jesť priamo v sušenej podobe, ale tiež si ju môžete pridať do müsli, cereálií, jogurtov, ryže, koláčov alebo ovocných kokteilov.
Pokiaľ nemáte radi sušené ovocie, tak zalejte 3 čajové lyžičky goji 3/4 l horúcej vody, nechajte 3 minúty odstáť a preceďte. Vzniknutý čaj si kľudne prislaďte napríklad medom a plody kustovnice môžete samostatne skonzumovať.
Ideálna denná konzumácia je 10 až 20 g sušených plodov.
Goji sa dá, ako aj iné ovocné plody, jesť priamo v sušenej podobe, ale tiež si ju môžete pridať do müsli, cereálií, jogurtov, ryže, koláčov alebo ovocných kokteilov.
Pokiaľ nemáte radi sušené ovocie, tak zalejte 3 čajové lyžičky goji 3/4 l horúcej vody, nechajte 3 minúty odstáť a preceďte. Vzniknutý čaj si kľudne prislaďte napríklad medom a plody kustovnice môžete samostatne skonzumovať.