BIO včelí vosk

Z chemického hľadiska je vosk vo vode nerozpustná alebo hydrofóbna prírodná látka, tj lipid. Chemicky sa líši od tukov a olejov kvôli svojej jednoduchej štruktúre. Včelí vosk je takzvaný monoester, zatiaľ čo tuky a oleje sa nazývajú triple-estery. Včelí vosk sa skladá z esterov mastných kyselín, voskových alkoholov, kyseliny cerotovej, kyseliny melizínovej a parafínových uhľovodíkov. Estery kyseliny cerotovej sú zodpovedné za emulgačné vlastnosti včelieho vosku.

Zloženie včelieho vosku

  • 70 až 75% esterov vyšších mastných kyselín a vyšších mastných alkoholov
  • 10 až 15% voľných mastných kyselín
  • 11 - 17% nenasýtených a nasýtených uhľovodíkov
  • Vitamín A
  • minerály
  • proteíny
  • prírodné farbivá a arómy

Prirodzený včelí vosk má žltkastú farbu vďaka obsahu prírodných farbív flavonoidov z propolisu a karotenoidov z včelieho peľu. Nazýva sa tiež Cera Flava. Okrem toho existuje aj bielený - biely včelí vosk, nazývaný Cera Alba.

 

Včelí vosk a starostlivosť o pokožku

Viskózna konzistencia včelieho vosku pokrýva pokožku, chráni ju pred cudzími telesami a vonkajšími vplyvmi prostredia. Včelí vosk neupcháva póry a koža tak môže voľne dýchať. Má schopnosť absorbovať molekuly vody zo vzduchu, vďaka čomu ostáva koža dlhšie hydratovaná. Včelí vosk obsahuje množstvo vitamínu A, ktorý pomáha pokožke regenerovať, udržiavať jej pružnosť a mladý vzhľad. Jeho antibakteriálne a protizápalové pôsobenie pomáha pokožke uzdraviť sa. Vysoký obsah vitamínu A podporuje produkciu nových kožných buniek. Včelí vosk sa preto často používa na podráždenú pokožku, drobné popáleniny alebo jazvy. Pre svoje antibakteriálne účinky je tiež vhodný na liečbu dermatitídy a iných bakteriálnych kožných ochorení. Ak je koža náchylná na začervenanie a svrbenie, včelí vosk pomáha zmierniť tieto príznaky.